ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର

ଟମାଟୋକୁ ଫ୍ରିଜରେ ରଖିବା ଉଚିତ କି ? ଜାଣନ୍ତୁ…

ଅର୍ଗସ ବ୍ୟୁରୋ : ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଟମାଟୋ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ଆମେ ରାନ୍ଧୁଥିବା ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ରେସିପିରେ ମଧ୍ୟ ଟମାଟୋକୁ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ । କିନ୍ତୁ ପ୍ରାୟତଃ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଥାଏ ଯେ ଟମାଟୋକୁ ରେଫ୍ରିଜରେଟରରେ ରଖାଯାଇପାରିବ କି ? ଟମାଟୋ ରୋଷେଇ ଘରେ ରଖିଲେ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇଯିବ କି ?

ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହାର ଉତ୍ତର…

 – ଟମାଟୋ ପ୍ରଖର ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣରେ ବଢିଥାଏ । ବୌଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ମତରେ, ଟମାଟୋ ଏକ ପନିପରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରେ ବଢୁଥିବା ଫଳ । ଟମାଟୋ ମଞ୍ଜି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଧିକ ଜଳ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ବୌଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଯଦି ଆପଣ ଟମାଟୋକୁ ଫ୍ରିଜରେ ରଖନ୍ତି, ତେବେ ଟମାଟୋ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ । ଏହାସହ ବୌଜ୍ଞାନିକମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯଦି ଆପଣ ଟମାଟୋକୁ ରେଫ୍ରିଜରେଟରରେ ରଖନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଶୀଘ୍ର ତରଳି ଯିବ । ଅନୁସନ୍ଧାନ ସମୟରେ ବୌଜ୍ଞାନିକମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଟମାଟୋକୁ ଏକ ସଫା ସ୍ଥାନରେ ଏବଂ ଫ୍ରିଜରେ ରଖିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବାହାରେ ରଖନ୍ତି ଟମାଟୋ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ ।

ଟମାଟୋ ଖାଇବାର ଲାଭ କ’ଣ (ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ)…

-ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ, ଟମାଟୋ ରସ ଏବଂ ଟମାଟୋ ପେଟର କର୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା କୋଷଗୁଡ଼ିକର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କ୍ଲୋନିଂକୁ ରୋକିଥାଏ । ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ, ଟମାଟୋ ପେଷ୍ଟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ କମିଯାଏ କାରଣ ଏଥିରେ କାରୋଟିନଏଡ୍ ଥାଏ ଯାହା ମଣିଷର ଚର୍ମରେ ଜମା ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଅଲଟ୍ରା-ବାଇଗଣି ଆଲୋକରୁ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇଥାଏ ।

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top